Sfaturi pentru a scrie un eseu de calitate

Eseul este o specie literara ce nu trebuie sa ne sperie. Usor de inteles datorita limbajului simplu si a unui fir narativ logic, eseul s-a impus in literatura universala in ultimii patru sute de ani si a devenit lectura favorita a unei parti insemnate din populatia mondiala.

Eseul nu este numai o opera literara destinata cititorilor ci are un rol important si in cadrul procesului de invatamant. Acesta este utilizat pentru a dezvolta abilitatile logice si de exprimare ale elevilor si are un rol esential in evaluarea cunostiintelor.

Un eseu de calitate este usor de scris

Elaborarea unui eseu nu ar trebui sa ne sperie. Indiferent ca este vorba despre un eseu scurt sau lung, descriptiv sau autobiografic, pasii pe care trebuie sa ii facem pentru a scrie un eseu de succes sunt destul de simpli.

In primul rand este necesar sa ne alegem tema eseului, dar din pacate aceasta ne va fi impusa de catre profesori. Exista si cazuri in care tema este la libera alegere, iar in aceasta situatie este necesar sa ne gandim la cum va arata eseul nostru. Va fi prezentare a temei sau o analiza detaliata?

Ce ne intereseaza mai mult din viata? Ce domeniu ne este mai apropiat de suflet? In functie de aceste criterii ne vom alege tema de interes pe care o vom dezvolta ulterior.

A doua etapa consta in elaborarea unui „draft” al eseului. Este important sa studiem cat mai mult despre tema aleasa, sa retinem si sa ne sintetizam informatiile si sa le asezam pe hartie pentru a fi in masura sa vedem legaturile intre idei.

Sfaturile noastre va vor ajuta sa scapati de stres

Pe mine m-a ajutat intotdeauna o reprezentare grafica a ideilor pe care le aveam. Am scris subiectul in centrul unei pagini albe, iar de acolo am inceput sa trasez linii in lungul carora am scris ideile principale. Pe o alta foaie am detaliat aceste idei si am scris absolut tot ce am gandit despre aceste idei.

In etapa urmatoare este necesar sa elaboram tema principala pe care o vom expune, ce va avea doua parti. In prima parte vom detalia subiectul iar in cea de-a doua parte ne vom prezenta punctele de vedere asupra eseului.

Corpul eseului este locul in care vom scrie ideile principale (pe care le vom lua de pe diagrama despre care am discutat mai sus). Fiecare idee principala va face obiectul unui paragraf separat ce va avea aceeasi structura.

Este important sa lasam cateva spatii libere sub fiecare paragraf, deoarece acela va fi locul in care vom adauga ulterior idei sau argumente noi ce vin in sprijinul ideilor principale.

Introducerea este urmatorul pas logic, iar aceasta va trebui sa capteze atentia cititorului inca din primele momente. Se pot utiliza scene socante, dialoguri spumoase sau un simplu rezumat al temei ce urmeaza a fi discutata.

Concluzia este urmatorul pas, iar aceasta sectiune va rezuma ideile expuse si va oferi o idee generala asupra subiectului, dupa care vom trece la optiunile de finisare in care vom verifica ordinea paragrafelor, expunerea logica a argumentelor, etc.