Eseul argumentativ este unul dintre cele mai raspandite tipuri de eseuri pe care le invatam in scoala si in liceu. Prin intermediul unui eseu argumentativ autorul incearca sa convinga cititorul sa ii imbratiseze punctul de vedere sau sa isi demonstreze o anumita opinie, pe care o va sustine cu argument logice prin intermediul a trei pasi: sustinerea argumentelor, probarea acestora cu probe sau argumente logice si concluziile
Structura eseului argumentativ este logica
Eseul argumentativ va incepe intotdeauna cu o introducere in tema pe care dorim sa o discutam. Este important sa facem o introducere atractiva deoarece cititorul va trebui atras in primele 10 secunde, iar daca acest lucru nu se intampla cel ce ne va citi isi va pierde interesul.
O introducere bine facuta incepe cu formularea ipotezei intr-o maniera atractiva. Acest lucru va servi ca un fir calauzitor al intregului eseu si va fi pozitionat in ultima propozitie a paragrafului introductiv.
Cuprinsul va fi axat mai mult pe sustinerea temei eseului. Odata ce ne-am introdus cititorii in discutie si i-am pregatit pentru a ne intelege pozitia pe care o vom sustine, va trebui sa ne prezentam argumentele pe care le vom folosi pentru a ne convinge cititorii de justetea pozitie noastre.
Un eseu argumentativ bun va convinge cititorul ca argumentele noastre sunt foarte apropiate de cele ale lui, drept urmare acesta ne va accepta parerile si va fi convins de justetea acestora.
In mod normal un eseu va fi sustinut de o asertiune ce va fi insotita de dovezi sau exemple care sa o sustina.
Eseul argumentativ ne va imbogati vocabularul
Eseul argumentativ este folosit pentru a imbunatati vocabularul si capacitatea de convingere a elevilor, iar aceste adevarate teste vor contribui la cresterea increderii de sine a elevului.
In finalul eseului ne vom prezenta concluziile. Aceasta este una dintre cele mai importante parti ale eseului in care vom repeta introducerea si argumentele ce o sustin, oferind astfel cititorului o privire de ansamblu asupra intregii operei literare.
Atentie: concluzia nu trebuie sa contina sau sa introduca idei noi, ce nu au fost dezbatute pe parcursul eseului si nu este nici locul unde sa ne exprimam parerile proprii. Nu trebuie decat sa facem o recapitulare a argumentelor logice pe care ne-am bazat eseul si sa lasam cititorii sa decida.
In ciuda tuturor celor de mai sus autorul nu trebuie sa le reaminteasca cititorilor scopul in care a fost scris eseul si de a incerca sa ii convinga de adevarul si validitatea argumentelor folosite.
Eseul argumentativ este caracterizat printr-o serie de trei trasaturi:
Sinteza argumentului: autorul trebuie sa fie capabil sa faca un rezumat cat mai scurt si la obiect ale argumentelor folosite.
Reformularea tezei sustinute este foarte importanta, deoarece reprezinta o varianta retorica foarte utilizata in incercarea de a convinge cititorul de justetea argumentelor folosite.
Propozitii de de final sunt cele ce ne incununeaza eseul demonstrativ si subliniaza importanta argumentelor folosite. Aici putem discuta viitorul subiectului abordat in eseu (ceea ce poate accentua importanta lucrarii noastre) sau sa oferim cititorului o concluzie la care sa se gandeasca.