Cum sa scriem un eseu filozofic perfect

Eseul filozofic este un gen literar ce implica un studiu aprofundat al temelor pe care urmam sa le abordam. In afara faptului ca eseul este foarte greu de definit (cea mai potrivita definitie ar fi aceea de incercare a autorului de a ne convinge de validitatea unei teme), latura filozofica ne va pune mari probleme daca nu suntem familiarizati cu latura filozofica a literaturii.

Eseul filosofic este o opera complexa

Eseul filozofic este de fapt o incercare de tip concept si pleaca de la anumiti termeni ce fac corelatia intre anumite concepte: liber – constrans, tanar – batran, etc.

Eseul trebuie sa fie foarte clar structurat pe anumite planuri si sa nu depaseasca un numar de maxim cinci cerinte, deoarece ar fi greu de inteles si de argumentat. Acesta trebuie sa aiba o structura clar elaborata, iar cerintele vor avea o structura logica argumentata folosind date ce sunt usor de verificat si au fost certificate din punct de vedere academic de savanti de renume.

Ideile principale vor fi evidentiate prin paragrafe speciale, iar orice idee trebuie sa fie sustinuta prin utilizarea unor argumente clare si usor de verificat.

Eseul filozofic are aceeasi structura ca si celelalte opere literare.

Introducerea va fi folosita pentru a se prezenta pe scurt tema eseului si modul in care va fi prezentata. Nu vom prezenta un plan sumar al eseului sub nicio forma, deoarece astfel am pierde atentia cititorilor.

Cuprinsul este una dintre cele mai importante parti ale unui eseu filozofic si trateaza continutul intr-o maniera progresiva. Paragrafele vor fi astfel structurate incat sa continua numai o singura idee ce prezinta o informatie formulata precis, iar acestea vor fi legate intre ele intr-o maniera logica.

Cum poate fi scris un eseu

Concluzia este capitolul in care ne vom prezenta rezolvarea temei eseului. Aceasta nu inseamna ca vom rezolva toate problemele temei discutate, dar vom lasa deschisa posibilitatea unor noi idei ce vor face obiectul unui eseu viitor.

Pregatirea unui eseu filozofic va incepe cu un studiu atent a cat mai multe materiale ce trateaza tema despre care vom discuta. Este important sa retinem foarte bine exemplele si argumentele folosite de catre autori, iar in functie de acestea sa ne pregatim un „plan de atac” pe care il vom folosi in eseul nostru.

Un eseu filozofic trebuie sa fie scris cu foarte mare atentie, deoarece numele proprii si termenii pot fi uneori greu de retinut si de transcris.

In etapa urmatoare vom stabili exact sensul temei pe care o vom discuta si o vom plasa intr-un anumit context istoric sau socio – economic.

Intrucat eseul reprezinta o „incercare”, este indicat sa pregatim mai multe variante si sa o alegem pe aceea ce ni se pare cea mai potrivita pentru eseul nostru filozofic.

Citatele utilizate le vom pune obligatoriu intre ghilimele, iar sursele bibliografice vor fi trecute la sfarsitul eseului.

Pentru un eseu filozofic credibil trebuie sa evitam plagiatul si sa nu ne insusim anumite idei ce au fost discutate in trecut. Acest lucru nu va face decat sa ne descalifice opera literare si sa puna sub semnul intrebarii credibilitatea noastra.