Eseul este un text literar ce poate fi definit cu foarte mare greutate. Acesta poate fi de mai multe tipuri, iar cea mai la indemana definitie a acestui gen literar este aceea de „incercare”, ce provine din termenul frantuzesc „essayer”.
Aceasta inseamna ca eseurile bac romana reprezinta incercari ale autorului de a transmite anumite trairi sau pareri asupra unei teme.
Eseurile bac romana pot imbraca mai multe forme: pot fi texte de critica literara, descrierea unor personaje (Harap Alb spre exemplu), esee argumentative (utilizate pentru a convinge cititorul despre un anumit punct de vedere al autorului), manifeste politice si chiar editoriale din reviste sau ziare.
Eseurile sunt foarte usor de elaborat
Atunci cand vom scrie un eseu trebuie sa tinem cont de faptul ca acestea nu sunt texte de fictiune, dar au un grad mare de subiectivism din partea autorului.
Etapele pe care le vom parcurge atunci cand vom elabora un eseu bac romana sunt urmatoarele:
Alegerea temei eseului. Aceasta va trebui incadrata intr-un anume context economico – social si istoric pentru a putea fi evidentiata mai bine.
Elaborarea unui plan de abordare a temei pe care am ales-o. Vom cauta sa identificam argumentele pe care le vom folosi pentru sustinerea temei si sa stabilim un plan argumentativ. De asemenea vom studia o anumita bibliografie din care ne vom extrage cat mai multe argumente si pareri.
Stabilirea planului eseului bac romana este necesar pentru a identifica ideile de ansamblu si elementele noi pe care am putea sa le introducem in sustinerea eseului.
Redactarea eseului este ultima etapa la care ne vom gandi, iar cu aceasta va incepe cu adevarat elaborarea eseului bac romana. Nu trebuie sa uitam ca eseul este o opera literara si trebuie sa fie structurata in trei parti: introducere, cuprins si concluzie.
Eseul bac romana trebuie sa fie bine documentat
Elaborarea unui eseu se bazeaza pe o documentare cat mai buna, deoarece un eseu bine scris ne va apropia cititorul si il va face sa adopte argumentele noastre.De obicei lista bibliografiei o vom primi de la profesori atunci cand vom intra in posesia temei eseului.
Documentele ce pot fi studiate sunt de mai multe feluri: materiale istorice, lucrari cu caracter general si lucrari de specialitate ce sunt dedicate temei pe care o avem de elaborat.
Nu trebuie sa ne limitam numai la lista bibliografiei obligatorii, deoarece aceasta poate duce si la alte lucrari pe care este bine sa le citim inainte de a ne elabora eseul.
Este necesar sa fim atenti la ideile pe care le putem intalni la intalnirile cu colegii si sa ne punem cat mai multe intrebari (atat noua, cat si profesorului ce ne coordoneaza eseul).
Ca si multe alte lucrari academice, eseul ne obliga sa trecem la sfarsitul materialului sursele bibliografice. Acest lucru este obligatoriu pentru un eseu bac romana, deoarece autorul demonstreaza cititorilor ca isi bazeaza demonstratia pe argumente stiintifice ce au fost demonstrate in prealabil de catre savanti reputati si permite verificarea informatiilor.
Nu trebuie insa sa mentionam in bibliografie lucrari ce nu au fost consultate.